Gaby Meyers actief bij het :”Centrum voor Aanvullende Oncologische Ondersteuning 02+, Huis 9” Hasselt.

Hoelang ben je al vrijwilligster bij vzw ‘n witte Roos?

In 2014 ben ik bij de vzw terechtgekomen via een opleiding van Syntra, ik was op zoek naar een bijscholing omdat ik het leuk vond om af en toe iets nieuws te proberen. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een Italiaanse les gevolgd. Daarnaast kondigde het bedrijf waar ik toen werkte zijn sluiting aan. Om niet in een zwart gat te vallen ben ik de uitdaging aangegaan. Herbalanceringsmassages geven aan kankerpatienten.

Wat kunnen mensen zichzelf voorstellen bij de opleiding?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de opleidingsdoelgroep algemeen is, niet alleen voor vrijwilligers van de vzw. Massagedeskundigen  en schoonheidsspecialisten kunnen deze massagetechniek ook  beroepsmatig aanbieden binnen hun eigen werkgebied.

Mensen zeggen vaak, wat jij doet wil ik ook doen. De dankbaarheid die je terugkrijgt, het feit dat je een meerwaarde bent voor mensen vind ik het belangrijkste. Mensen die na een massage kunnen zeggen dat ze alles hebben kunnen vergeten, ik ben eventjes weggeweest van de wereld. Alles kunnen plaatsen. Zich kortom beter voelen. Dat geeft me kracht.

Hoe reageren de patiënten op de herbalanceringsmassages? 

Heel positief! Ik heb nog geen enkele patiënt gehad die geen goed gevoel kreeg van de herbalanceringsmassage. De meeste vinden het zalig. Sommige patiënten genieten de hele week erna nog van de energie die ze van de massage mee hebben gekregen. Ze komen binnen en wandelen buiten als een heel ander mens.

Wat kunnen we ons voorstellen bij zo een massage? 

Iemand die voor de allereerste keer binnenkomt geef ik eerst informatie over de massage en telkens vraag ik in welke fase van het ziekteproces ze zich bevindenDaarna vraag ik om zich om te kleden en een klaargelegde wikkelhanddoek aan te doen.

We beginnen met het masseren van de rug, dit zorgt meteen voor een rustgevend en ontspannend gevoel. Van hieruit werk ik verder naar de voeten en de benen toe.  Ik ga verder met de massage van de voorzijde van het lichaam en tot slot masseer ik het hoofd. De behandeling neemt in totaal een uur in beslag.

Ook fijn om te weten is dat iedere patiënt na de eerste behandeling een setje met producten meekrijgt van de firma waar we onze massageolie van ontvangen.. Het is altijd fijn om nieuwe producten te leren kennen. zeker wanneer je met de ziekte te maken krijgt waarbij een huid extra verzorging nodig heeft.

Na de massage laat ik de mensen een enveloppe kiezen met een kaart erin, gemaakt door een van onze vrijwilligers. Op iedere kaart staat een unieke spreuk geschreven in kalligrafie. Ik geloof er sterk in dat de kaart die de mensen kiezen ook bij hen past op dat moment. Het is fijn om dan op dagen dat het minder gaat terug te kijken naar die kaart en er kracht uit te putten. Want volgens mij het zit in de kleine dingen.

Zijn de massages anders bij iedere patiënt? 

Je kunt onze massages eigenlijk goed vergelijken met elkaar, we volgen namelijk bij iedereen een standaardprocedure. Natuurlijk houden we rekening met de wensen van de patiënt. Dat is onze nummer één prioriteit.

Niet iedereen kan bijvoorbeeld op zijn/haar buik liggen. Sommige patiënten kampen bijvoorbeeld met bepaalde onzekerheden. Als ze dan aangeven dat ze liever niet aangeraakt worden bij een bepaald lichaamsdeel dan houden we dat absoluut in ons achterhoofd. Ik kan het niet genoeg benadrukken, dat er absoluut geen reden is om je te schamen ten opzichte van de vrijwilligers.

Welk moment heb je onthouden als je mooiste moment bij de vzw? 

Het mooiste moment heb ik beleefd toen ik een mevrouw met een borstamputatie een massage heb gegeven. Tijdens de massage heeft ze zich volledig kunnen laten gaan, ik voelde dat ze er ontzettend van genoot. Op het einde huilde ze, ik vroeg meteen of ik iets mis had gedaan. Nee zei ze ontroerd, je hebt me het gevoel gegeven dat ik mijn twee borsten terug had. Dat moment was zo ontroerend. Als je iemand dat gevoel kunt geven, dan heb je je werk goed gedaan.

Wat wil je de mensen nog meegeven? 

Wacht niet te lang. Wanneer je de diagnose van kanker krijgt dan komt er zoveel op je af. Alle informatie die je daarbij krijgt kan zoveel zijn dat je op het einde het bos niet meer door de bomen kunt zien. Ik begrijp dat, maar ik weet ook  dat mensen die de folder van de vzw ‘n witte Roos krijgen het vaak even vast nemen maar er niet te lang bij stilstaan. Dat is jammer, want de herbalanceringsmassages kunnen echt deugd doen. Ik zou willen zeggen, doe de moeite om de folder grondig te lezen. probeer het gewoonweg eens. Ook al is het in het ziekenhuis dat het je wordt aangeboden. Sta ervoor open.

Voor meer informatie over de herbalanceringsmassages kunt u een kijkje nemen bij ”projecten” of vrijblijvend contact opnemen met Rina Gubanski. 

 

Een afspraak maken bij het “Centrum voor Aanvullende Oncologische Ondersteuning o2+ – Huis 9 Hasselt kan bij het secretariaat Oncologie op het nummer 011/ 30 99 60.